Home Aktuality Aktuality Strava pro pacienty s poruchou polykání
Upozornění

Strava pro pacienty s poruchou polykání

Nový robot ve stravovacím provozu pomáhá při přípravě dysfagické diety. Získali jsme jej díky Domovu pro seniory Husova, pro jehož klienty vaříme. Sloužit bude však i pacientům na ARO, neurologii, interně či ORL, kteří mají problémy s polykáním.

Představte si, že jediné, co můžete jíst je najemno rozmixovaná strava bez tvaru v kašovitém stavu. To je každodenní realita pro pacienty s polykacími problémy.  Čím více se jejich pokrm blíží tradičním potravinám, tím větší je šance, že se jim dostane tolik potřebných živin. Obrovským pomocníkem v těchto případech je speciální úprava jídla. 

Nové zahušťovadlo značky Dr. Oetker a nový mixér, kuchyňský robot, přinášejí pacientům s poruchou polykání na talíř pokrmy připomínající klasickou porci jídla. To může pospět jejich psychickému i fyzickému zdraví. Do hladka rozmixovanou směsí se naplní formy, které vypadají třeba jako kuřecí stehno, ryba nebo mrkev. I to je přidaná hodnota pro ty, kteří o normálním jídle jenom sní. Při jídle je důležitým aspektem i podoba pokrmu a samozřejmě jeho chuť. Běžně rozmixovaná strava působí dlouhodobě na pacienty monotónně. Důležité při přípravě dysfagické stravy je, aby pokrm pro pacienty s polykacími problémy obsahoval všechny důležité živiny, které jejich tělo potřebuje. 

"Personál kuchyně ve spolupráci s nutričními terapeutkami se musel naučit novou technologii a samozřejmě vytypovat správnou konzistenci pokrmu. K tomu mu sloužilo i školení od společnosti Dr. Oetker v polovině října," řekla vedoucí stravovacího provozu Jana Poláková.

Potíže s kousáním, žvýkáním a polykáním (dysfagie) trápí převážně lidi s neurologickými nemocemi,  po úrazech čelistí, pacienty po cévní mozkové příhodě nebo onkologické pacienty či seniory. Dosud byli pacienti s dysfagií většinou odkázání na rozmixovanou stravu nevábného vzhledu, barvy i chuti, která  ne každého lákala ke konzumaci.  Přitom právě nemocní potřebují vyváženou, výživově hodnotnou stravu, která usnadní uzdravení a zabrání podvýživě a dehydrataci.