Home Aktuality Aktuality Pacienti si vyberou ze dvou jídel
Upozornění

Pacienti si vyberou ze dvou jídel

Pacienti hospitalizovaní v naší nemocnici si mohou od poloviny ledna 2025 vybírat ze dvou jídel. Se zaváděním nových receptur a trendů do stravy zaměstnanců a pacientů radí zaměstnancům stravovacího provozu vyhlášení kuchaři Nikolas Kratěna a Michal Štorek. Stravovat se do nemocniční jídelny chodí i veřejnost.

Denně se ve stravovacím provozu Nemocnice Havlíčkův Brod připraví 1200 porcí jídel, v nabídce je 31 druhů základních diet dle dietního systému plus individuální strava. „Pokud lékař neurčí jinak a pacient má klasickou racionální dietu, může si nově vybrat ze dvou jídel. Dbáme na to, aby byla strava připravovaná z kvalitních českých surovin, bez umělých dochucovadel a konzervantů. Snažíme se, aby si u nás na jídle všichni pochutnali,“ říká vedoucí stravovacího provozu Jana Poláková. Na podzim roku 2024 přijel na konzultaci s jídelníčkem a zavádění nových technologických postupů kuchař Michal Štorek, v sobotu 25.1. 2025 pak dorazil Nikolas Kratěna, který donedávna působil v nymburské nemocnici jako šéfkuchař. „Je to zkušený kuchař, který se snaží měnit zaběhnuté gastronomické návyky v nemocnicích. Jeho návštěva byla inspirativní a těšíme se na další konzultace v průběhu roku,“ dodala Jana Poláková.

Stravovací provoz vaří nejen pro pacienty a zaměstnance nemocnice, ale také pro klienty Domova pro seniory Husova, Mateřskou školku Husova a Dětskou skupinu Žabičky. Pro takový provoz je klíčové mít vysokou úroveň hygieny a dodržovat všechny nutriční standardy, aby jídlo bylo bezpečné a zároveň chutné. „V souvislosti s implementací  Metodického  doporučení Ministerstva zdravotnictví pro zajištění stravy a nutriční péče, se podařilo kromě již zavedené výběrové diety nabídnout pacientům další možnosti stravování, které lépe odpovídají jejich individuálním potřebám a preferencím. Tímto způsobem je možné dosáhnout větší spokojenosti pacientů, kteří se cítí více zapojeni do rozhodování o své stravě a mohou si vybrat variantu, která jim vyhovuje,“ dodala náměstkyně pro ošetřovatelskou péči PhDr. Lada Nováková, Ph.D.

Do nemocniční jídelny se chodí stravovat i veřejnost po předchozím objednání na speciální kartu a bývalí zaměstnanci. Za cenu 112 korun zde mají polévku, vybrat si mohou ze tří jídel, neomezené pití či si přikoupit zeleninový či ovocný salát.

V roce 2019 investovala nemocnice a její zřizovatel Kraj Vysočina 6 milionů korun do částečné rekonstrukce provozu a dovybavení.

Pacientům v brodské nemocnici, kteří si chtějí nechat nastavit individuální stravovací plán, je k dispozici poradenství nutričních terapeutek. V nutriční ambulanci se primárně terapeutky zaměřují na podvýživu, obezitu, onemocnění trávicího traktu, potravinové alergie a intolerance. Pomáhají s jídelníčkem pacientům s diabetes mellitus, onemocněním ledvin, s poruchou příjmu potravy či s onkologickým pacientům. V nabídce je propočítávání  nutričních hodnot, sestavení jídelníčku na míru, konzultace diety, konzultace při stravování dětí a dospělých, strava v těhotenství a při kojení, sportovní výživa. K dispozici je i analýza hmotnosti na bioimpedanční váze.